Brækket krageben

Brud på venstre krageben

Brud på venstre krageben. Bemærk der også kan ses knoglespliter omkring brud.

Så skete det; det første alvorlige styrt på min mountainbike. Tirsdag den 22. Maj var jeg ude at køre med en kollega på ruten ved Poulstrup Sø som var den eneste jeg ikke havde prøvet. Ruten er kategoriseret som sort som er den sværeste kategori. Jeg syntes egentlig at ruten var rigtig fed, men den havde ind imellem nogle rigtig svære passager. Blandt andet er der en bakke der går ned i en gammel grusgrav. Det er en rigtig stejl bakke med en stor sten midt på bakken der skal styres udenom hvorefter stien svinger til højre. Min kollega kørte først ned og styrtede da han bremsede for meget med forhjulet. Jeg tænkte derfor at jeg nok skulle bremse mindre og koncentrere mig mere om at styre. Jeg fik styret godt udenom stenen, men kørte af stien og direkte ud i et stort humpel som sendte mig og cykel afsted forover. Jeg landede direkte på hovede og skulde og hørte et kæmpe brag. Jeg havde store smerter omkring skulderen og vidste efter få sekunder at kravebenet var brækket.

Min kollega fik slæbt mig op til vejen, hentet bilen og cykler og kørte mig på skadestuen. Jeg kom til med det samme og heldigvis var der ingen kø. Jeg kom hurtigt i røngten og tilbage på skadestuen konkluderede de at mit krageben var brækket. De mente ikke at en operation var nødvendig og at det kunne gro sammen af sig selv, men alligevel sendte de billederne til Farsø Sygehus, hvor de har speciale i denne type brud, så de kunne vurdere skaden. Jeg blev dagen efter ringet op af Farsø Sygehus som bad mig komme ind til ekstra undersøgelse da operation muligvis var nødvendig.

På Farsø Sygehus fik jeg den besked at man endnu ikke vidste om operation eller konservativ behandling med armslynge er den bedste behandling for denne type brud. Derfor har de startet et projekt der kører på fire sygehuse over fire år der går ud på at undersøge hvilken behandlingsform der er den bedste. I dette projekt ville halvdelen blive behandlet med operation og den anden halvdel med armslynge, men der ville blive fulgt op med fire gange røngtenbilleder og fysioterapi. Måden hvorpå det blev afgjort om man ville blive opereret eller behandlet med armslynge var via lodtrækning. Jeg havde nu valget om jeg ville sendes hjem med armslynge eller deltage i projektet. Jeg valgte at deltage i projektet da jeg vurderede at jeg uanset behandlingsform i projektet var bedre stillet end ikke at vælge projektet. Heldigvis viste min lodtrækning at jeg skulle opereres, hvilket var det jeg helst ville da jeg umiddelbart ikke kunne se hvordan det brude nogensinde skulle kunne gro pænt sammen.

Sting efter indsættelse af plade og skruer på kragebensbrud

17 sting efter indsættelse af titaniumsplade og otte skruer omkring kragebensbrud

Jeg blev opereret om fredagen hvor jeg fik indsat en titaniumsplade og 8 skruer. Det har været meget smertefuldt og jeg har fået en masse morfin til at holde smerterne nede. På fjerde dagen kunne jeg kan så småt begynde at bruge armen, men havde stadig smerter, især om natten.

Jeg fik at vide at der ville gå 4 uger før jeg måtte udføre løft med armen og 6 uger før at bruddet er helet totalt. Jeg må ikke dyrke kontaktsport de næste 12 uger hvilket udelukker mountainbike da jeg jo kan ske at have et styrt hvor jeg lander på skulderen. Så jeg regner med at kunne begynde at motionere på motionscykel efter ca. 14 dage, løbe og cykle efter 6 uger og være tilbage på mountainbiken efter 12 uger. Det betyder desværre at min 1/4 IM den 8. Juli er aflyst 🙁